Category Archives: Commercial

The Vista Room

This project involved converting a liquor store into a new special events room for Napoleons Grill in Decatur.  The project began with meetings with national musicians to discuss layout, sound and lighting.  The final design included extra space for the existing kitchen, a first class green room and state of the art lighting.

This is destined to become a “go to” place for both local and national performers.

 

Yeero Village

We have worked with the Owner of Yeero Village on many restaurant projects. They are able to assemble a team of craftsman that do incredible work on remodels.  This building, located in Marietta, Georgia, was originally built as a Backyard Burger and later renovated into Nicky’s Diner.

Exterior Before Renovations
Exterior Before Renovations
Before Renovations
Before Renovations

The most challenging part of restaurant renovations is taking the new clients needs and equipment and making it work in the existing space provided and existing plumbing locations.  We were able to provide the clients needs in the existing kitchen with minimal renovations.

Stout Brothers – Inman Park

Stout Brothers is a simply designed retail store for specialty or craft beers.  Draft beer is poured into a container or growler to take off the premises.

It is located near Atlanta, Georgia in a mixed use building with retail on the street level and residential living above.

The City Cellar – Cartersville, Georgia

I recently paid a visit to a restaurant I designed in the basement of a historic building in downtown Cartersville, Georgia.  About 15 years ago I was commissioned to provide the design for M’Vorneens Pub that proved to be one of the most challenging projects I have worked on to date.

Bar Built Around the Solid Wood Frames Supporting the Floor
Bar Built Around the Solid Wood Frames Supporting the Floor

What made this project difficult was what we had to work with.  The old building used to be a parts warehouse and to say the floor system was over designed is an understatement.  Solid 14″x14″ wood columns were spaced in a grid that supported large solid wood beams.  At each column there was an additional beam which left a head clearance of less than 5′-6″.  The entire design had to work around these columns and take into account the low clearances.

The final design resulted in the main bar encompassing the four main columns and has about 30 seats.  The bar top is solid steel and was constructed and welded on site.  New walls that were built were built under the wood beams.  Amazingly we were able to squeeze in a full service kitchen.

The space changed hands 6 years ago and the new owner of The City Cellar has kept most of the original elements that create this magnificent small town pub and restaurant.

As a side note, The City Cellar has incredible food and service.

 

 

Caspian Grill

Old Wendy's
Old Wendy’s

This project involved converting an old Wendy’s fast food restaurant in to a fine dining Mediterranean Grill.  Saving money by reusing existing resources such as bathrooms, exhaust cooking hoods and walk-in coolers can be a challenge.

Old Wendy's
Old Wendy’s

After the design of the interior is complete and focusing on good flow and workability for both customers and employees, the exterior had to be addressed.

This Wendy’s had been in this location for over 20 years and it was very important to provide a new look and vibe that matches the new restaurants cuisine and vibe.   This was accomplished by vibrant paint colors and new metal canopies.  A covered outdoor dining area has been added that can seat 36 people.

The final result is an attractive and functioning dining facility that has little reminder of it’s past as a fast food hamburger joint.

Garage Designs

Over the years we have provided designs for various types of accessory structures including garages.  A design of a new garage depends on it’s use, intended location and site conditions.

This first garage was unique in its design requirements.  The owners property backed up to an alley resulting in the garage door facing the back of the property.  The homeowner had incredible landscaping and gardens and wanted a garage that did not look like a garage from her kitchen window.

Unique Detached Garage
Unique Detached Garage

 

This particular owners existing 4 car garage was not large enough for all his toys.  There was not enough space adjacent to the home for a garage so this wall built about 40 yards away.  It was designed with 12 foot ceilings so he could install car lifts and the exterior matched the house details.

Detached Garage that matches House Design
Detached Garage that matches House Design

 

The key to designing any addition on an existing home is to ensure it looks as though it was part of the original construction.  This is especially hard with brick which is almost impossible to match.  By using corners or a different material at the point where old meets new, the addition can blend in and  look as it was always meant to be.

Attached Garage
Attached Garage

 

This is a small, quick, functional and economical design for a client who was starting an auto body shop.  With concrete block walls and pre-manufactured roof trusses, construction time was a minimum and resulted in a sturdy, weather resistant building.

Proposed Commercial Garage with Offices
Proposed Commercial Garage with Offices

Carmines Pizzeria

Carmines is a family owned Pizzeria and Bar in Johns Creek, Georgia.  With over 150 restaurants designed, WJM Designs was able to come up with a cost-effective plan for both the kitchen and restaurant that flow well and is functional for the employees.

CONTRACTOR:  DNA Contracting

Haven – The Dog Spot: Marietta, Georgia

This project involved turning an old bar and restaurant into a state of the art dog kennel and rescue facility.  At almost 6000 square feet, the facility has plenty of kennels, a large group play area for the dogs along with grooming and an area for medical evaluation.  An outdoor play area is also available.

One design challenge on this project was noise control to the adjacent tenants.  To accomplish this we designed a double wall with a 3″ air space between them and each wall containing batt insulation.