Category Archives: Residential

Hillmont Avenue Residence

This new 2600 square foot home posed a unique design challenge.

The existing single story house was in bad disrepair and is set to be demolished.  Inspection of the foundation showed it to be in unbelievably good shape and usable.  The client wanted to add a second story with 3 bedrooms upstairs and the master bedroom on the main floor.  The site conditions were very tight as we were close to the maximum allowable impervious area of 35% which allowed us to add about 150 square feet to the existing footprint.

Designing the home using the predetermined shape required trial and error.  In the end, a smooth flowing plan with large open areas and an over-sized kitchen was produced with an attractive craftsman style elevation that will be visible from both streets.

Proposed Exterior
Proposed Exterior

 

Outdoor Kitchen Pavilion

This heavy timber-framed pavilion is located in Woodstock, Georgia, at a private residence.   Design started in the fall of 2011 with the owner providing me with minimum design criteria consisting of a 30’X24′ rectangle, a list of kitchen equipment and a photograph of a timber-framed pavilion photo he had found on-line.

Foundation Walls (Spring 2014)
Foundation Walls (Spring 2014)

We settled on a plan with an added cantilever off the back so they could watch their children on the basketball court and enjoy the view.  The structure was to be located on a steep slope at the edge of the pool so the services of both a soils and structural engineer were procured.  Large helical piers were drilled through the slope to support the structure near the pool and a large “H” shape foundation was built to prevent the pool from pushing the new pavilion down hill.

3D Timber Frame Design
3D Timber Frame Design

Originally the heavy timber frame was to be pre-engineered, manufactured in North Carolina and then delivered and assembled on site.  This required designing each member to get the look we were after and involved several iterations of three-dimensional design layouts.  After the contract was awarded, it was determined that a craftsman would build the frame on-site using mortise and tenon connections.

Original Design 2012
Original Design 2012

The owner put the project on hold for a year and a half and construction began last spring and took approximately 8 months.  It includes a large gas grill, side burners, several warming trays, dishwasher, wine cooler, refrigerators and more.

Below are photographs of the finished project.  This is one of those projects that I am very proud of being involved with….

(Click on photos to enlarge)

CONTRACTOR: Heck and Company
(Photography by WJM Photography)

Frank Lloyd Wright

“My prescription for a modern house: first, a good site. Pick one that has features making for character….Then build your house so that you may still look from where you stood upon all that charmed you and lose nothing of what you saw before the house was built, but see more.

Architectural association accentuates the character of the landscape if the architecture is right.”

-Frank Lloyd Wright

Inside The Man Made Movie House

I recently found some additional pictures of the Man Made Movie House. The utmost fun about working on this projecvt was my phone ringing from the producers who always had questions like “Can we make a pool table disappear into the floor?”  My answers were always, “Of course”.  Now when I said these things could be done, I really did not know how it was going to be accomplished.  These situations made this project not only challenging, but backing up my mantra of anything can be built, it just takes money and knowledge.  The money part was not usually an issue.  Companies provided their products free or at a highly reduced rate to be featured on television.

The disappearing pool table was actually an easy solution and was part of the original design criteria and allowed us to design a “basement” area for the lift.  It looked much more high tech on television but due to costs it was actually simple but not very functional.  An industrial lift was placed in the basement with a rectangular section of flooring attached to its top.  When one wanted to play pool, the floor was lowered, several large men put the table on the lift and back up it went.

Middle Level of the Fire Pole
Middle Level of the Fire Pole

Another call requested the feasibility of fire poles going from the upper deck to the bottom floor.  This became much more difficult of a request than it seemed.  Fire poles generally are not put in fire houses anymore so there was no design data I could find.  Luckily I recalled the City of Marietta, Georgia’s main fire station still had functioning poles.  Several phone calls and we were able to measure the poles and the diameter of the holes needed.  The next issue was dealing with the Cherokee County code officials including the Fire Marshal’s office.  Fire poles are not covered in the building codes so we had to negotiate and come to a mutual agreement to provide as much safety as reasonably.  Technically being a “movie set” we were given some latitude. Continue reading Inside The Man Made Movie House

Gould Residence – Second Story Addition

Existing Front
Existing Front

There have been an increasing number of second story additions coming through our office lately with most of them being in the City of Atlanta.  As more people are moving to these neighborhoods and wanting to add on, the only solution is going up and adding another floor on these small lots.

Careful planning is required including a structural engineer to evaluate the existing foundation.  It is also necessary to take into account cost to minimize additional structural and foundation costs.  The foundations on these older homes are generally adequate, however the design must take into account getting the additional loads to the right locations on the existing foundation.

Not only is a second floor being added, but the entire house is undergoing renovation and retrofit.

Hillmont Avenue – Decatur, Georgia

This Custom Home was designed specifically for a very complicated site for a local builder.  Along with the builders criteria, the footprint had to fit in a very tight area while also adhering to the local zoning for maximum lot coverage and a heated floor ratio.  It took a considerable amount of time to adhere to all these parameters.

The house sold before construction began.

Front Elevation
Front Elevation

 

First Floor Plan
First Floor Plan

 

Second Floor Plan
Second Floor Plan

 

 

Pool Pavilion – Woodstock, Georgia

Site of Proposed Pavilion
Site of Proposed Pavilion

Occasionally I get to work on a project that is so unique, interesting and different that I find myself spending many hours of my own time creating and trying different designs.  This is one of those.

Finished Rendering
Finished Rendering

The owner had envisioned a high-end pavilion between his swimming pool and basketball court.  This space, mainly for entertaining, needed space for a kitchen, outdoor audio and video, and as much storage as possible. Continue reading Pool Pavilion – Woodstock, Georgia

Fuller Coservatory – Acworth, Georgia

This  Sunroom or Conservatory is a truly unique structure that needed to fit in with all the ponds and gardens on Mr. Fuller’s property.

It is a “TEE” shaped aluminum structure with the conservatory or main area having a glass roof sloping from the first floor to above a new deck at the second floor. The main room has an elevator, wet bar, balcony and water garden filled with Koi.  Part of the roof structure is supported with solid wood beams. Continue reading Fuller Coservatory – Acworth, Georgia

Dean Sunroom – Woodstock, Georgia

Interior
Interior

The backyard for this project was a magnificent wooded area and included an existing patio that was a simple slab with 24″ high brick knee-walls and 30″ pilasters.  A  uniquely designed sun room was required to add ambiance and fit in with both the environment and existing house.

Exterior
Exterior

The result was a 2-tiered roof with a custom beam running the entire length of the patio and a vertical clear transom above.  The bronze anodized aluminum frame was custom built on site.

Main beam at ceiling.
Main beam at ceiling.

 

 

 

 

The Man Made Movie House – TBS Superstation

WJM Designs was very proud to be involved with “THE MAN MADE MOVIE” project.  We were able to turn the designers dream into a reality by providing the construction drawings for this project. This was definately alot of fun.

Our work was proudly displayed each Thursday and Tuesday night on TBS Superstation.